Böcker

Sista exemplaren! Passa på, först till kvarn….
Köp tre så bjuder vi på portot!

Skönlitteratur och självupplevt

Fakta och debattVägen ut ur Afghanistan

Författare: Pierre Schori. 137 sidor. Leopard förlag, 2010. ISBN 978-91-7343-284-9

Författaren skriver om Sovjetunionens invasion av Afghanistan julen 1979, om hur Sverige kom att engageras efter 11 september 2001 och om utvecklingen fram till 2010. En fredsbevarande insats blev en krigförande operation under NATO:s banér, där Sveriges riksdag och regering inte hade någon kontroll över krigsinsatserna.

Schori ansåg att omvärldens tungt militariserade närvaro borde omvandlas till en massiv civil insats och en lokalt ägd freds- och utvecklingsstrategi.  

Pierre Schori har bland annat varit kabinettssekreterare i UD, biståndsminister och svensk FN-ambassadör i New York.

Pris: Minst 70 kr plus frakt. Beställ här!

Till toppen


*

*

Flyktingflickorna

Författare: Bengt Sjöberg. 145 s. Sjöbergs förlag 2021.

Sex kvinnor och flickor berättar i den här boken om sin resa, från ett sargat och våldsamt hem, till Sverige. Deras berättelse är fyllda med sorg och smärta då de flytt över kontinenter för att nå en trygg plats.

Bengt Sjöberg beskriver den kamp som många av flyktingflickorna utsatts för när de kämpat mot hav, flykt och byråkrati. I över 30 år har han kämpat för att ge flyktingar en röst och han brinner för de som flytt krig, oroligheter och förföljelse.

Han uppmanar nu er att lyssna till dessa kvinnor och flickors berättelse om kamp, vilja och styrka att nå en plats där de kan leva ett värdigt liv.

Pris: Minst 170 kr plus frakt. Beställ här!

Till toppen


*

*

Gosale – Tre idioters äventyr

Författare: Faiaz Dowlatzai. 259 s. Ordfront förlag 2023.

Obs! Signerad av författaren!

Författaren skildrar ett barns uppväxt i en familj och ett samhälle där våld från familjeöverhuvudet accepteras som oundvikligt. Upplevelserna följer med på flykten till Sverige och kan bara hållas i schack med sexfantasier.

Så här säger Bibliotekstjänst: ”Boken berör från början till slut. Den berättar om önskan att slippa leva, men också om rädslan för att dö. Dowlatzai visar med den här boken att han hittat sin egen, unika röst som författare. Och den är briljant.”

Faiaz Dowlatskai fick priset Ortens bästa penna år 2020.
Recension i DN 21.6.2023

Pris: Minst 240 kr plus frakt. Beställ här!

Till toppen


*

*

Vi kunde bara ta med oss våra minnen. Från Afghanistan och Syrien till Österlen

Red. Anna Lindberg. Leopard förlag i samarbete med Österlens stödförening för flyktingar, 2019. 149 s.

”Det var livsfarligt att göra fel. En man ramlade nerför en klippa, men han hade tur för han skadade sig inte. Hans fru bönade och bad smugglarna att de skulle vänta tills mannen lyckades ta sig upp. Till slut gick de med på det. Jag tänkte att om jag ramlar så finns det ingen som ber dem att vänta på mig, så jag blev ännu försiktigare.” – Muhammad, som kom ensam till Sverige som 14-åring.

De kom till Österlen i sydöstra Sverige 2012, 2015, 2016. Tolv flyktingar från Afghanistan eller Syrien vars liv totalt förändrats av krig och våld. Vi får en inblick I deras tankar och livsöden. Det är unika och gripande berättelser om varför någon flyr sitt land, hur själva flykten kan gå till, hur livet såg ut innan kriget kom, och hur det är att bygga upp ett liv från grunden i ett nytt hemland.

Pris: Minst 90 kr plus frakt. Beställ här!

Till toppen


*

*

Den magiska utflykten. En sångsagobok

Gina del Gaiso och Anne Marie Stolpe. 47 s. Äppelbo: AnMaGi 2014. Storlek 22×30 cm.

Den magiska sångboken är en sagobok med sånger. Tillsammans med trollet Zip får barnen följa med på utflykt i jakten på en skatt – att bekanta sig med våra vanligaste barnsånger och upptäcka sångglädjen.

Sångtexterna är försedda med bilder så att barnen kan följa med i berättelserna i varje sång. Barn från andra kulturer som inte lärt sig svenska ännu kan därmed genom bilderna lättare förstå vad sångerna handlar om.  

Boken är en inspirerande och kreativ introduktion till den svenska sångskatten. En CD-skiva med alla sånger medföljer boken. 

Pris: Minst 170 kr. Beställ här!

Till toppen


*

*

Goda råd – till dig som söker asyl i Sverige

Red. Sanna Vestin. 134 s. FARR, Artikel 14 1-2022.

Goda råd till dig som söker asyl i Sverige är utgiven av FARR – Flyktinggruppernas riksråd – som ett specialnummer av tidskriften Artikel 14. Skriften förklarar gällande lagar, regler och praxis utan tillägg om hur det borde vara. Avsikten är att den asylsökande ska känna till reglerna, veta sina rättigheter och förstå vad som kan påverka ens ärende.

Specialerbjudande! Säljs endast tillsammans med en annan bok och kostar då minst 50 kr. Beställ här! Vill du bara ha Goda råd är du välkommen att beställa den hos FARR.

Till toppen


*

*

Tidskriften Sydasien – temanummer Afghanistan

Sydasien nr 4-2021 omfattar 52 sidor med artiklar om Afghanistan historiskt, i år och vad som väntar i framtiden. 

Pris: Minst 40 kr plus frakt. Beställ här!

Till toppen


*

*

Ser du mig?
Hör du mig?
Bryr du dig?

Författare: Karin Hallén Sehlin. BOiU 2021.

I Ser du mig-trilogin har författaren samlat berättelser från barn och unga som nyligen kommit till Sverige.

En varm blick, en kram eller ett par vänliga ord kan göra så stor skillnad att vi börjar våga tro att en annan tillvaro är möjlig. Men hur hjälper vi ungdomar som har fått flera av sina viktigaste uppväxtår präglade av misstro och brusten tillit?

I de Ser du mig? och Hör du mig? vittnar de ensamkommande ungdomarna om både en extrem utsatthet och en enorm inneboende styrka.

Bryr du dig? får vi möta människor som finns mitt bland oss men vars röster inte alltid når fram genom bruset. Det handlar både om de som söker skydd och om de som väljer att bry sig och göra skillnad; om den kraft som frigörs i mellanmänskliga möten – men till vilket pris?

Pris: 20 kr per titel eller paketpris 50 kr för alla tre. Frakt tillkommer. Beställ här!

Till toppen


*

*

Sista hållplatsen

Text och bilder av Aida Ghardagian och Mauritz Tistelö. Storlek 22 x 29 cm. 62 s. Notis förlag 2012.

Detta är en tecknad bok för vuxna eller nästan vuxna. Så här beskriver författarna sitt verk: ”Sista hållplatsen är en berättelse som handlar om en papperslös människas flykt och svåra kamp. Det handlar också om vår flykt och smärta. Boken handlar om en gömd människas många ansikten, svagheter och styrkor. För oss som har arbetat med boken handlar det om konst och aktivism, att vara aktivister i vår konst. Det är tung men också hoppfullt. Det handlar om att se fram emot förändringar.”

Läsaren bjuds genom de suggestiva illustrationerna in till den verklighet som är många papperslösas. Vi får följa med på en resa genom Europa, fyllt av möten som är svåra att föreställa sig trots att de utspelar sig varje dag.

Pris: Minst 50 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*

*

De afghanska sönerna

Författare: Elin Persson. 192 s. Bonnier Carlsen 2021. ISBN 9789179753702

Författaren fick Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021.

I sin romandebut skildrar Elin Persson tre livsöden med stor inkänning och värdighet. Rebecka arbetar på ett HVB-hem där ett antal afghanska ungdomar bor. Hon får rådet att lämna jobbet på jobbet när hon lämnar arbetet för dagen. Men hur är det över huvud taget möjligt och det blir ofta för mycket för henne?

I berättelsen möter framförallt de tre pojkarna Hamid, Ahmed och Zaher. De är Afghanistans söner och Rebecka är deras enda anhörig. Elin Perssons bok är en oerhört stark debut som berör på djupet och är omöjlig att värja sig emot.

Pris: Minst 90 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*

*

Den onödiga flyktingkrisen – rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015 – 2021

Red. Ingrid Eckerman och Karin Fridell Anter. Migra förlag och Stöttepelaren. 528 sidor.

Ett femtiotal författare beskriver utvecklingen i Sverige sedan 2015, med ökad främlingsfientlighet, ny lagstiftning och försvårande för flyktingar. Rättsosäkerheten i asylprocessen belyses med många talande exempel. Sist beskrivs civilsamhällets stora engagemang.

Så här skriver Bibliotekstjänst: ”Den mörka bild som presenteras av det offentliga Sverige har en plats i den migrationspolitiska debatten men kan även komma att modifieras av framtida forskning. Boken är välskriven.” (Ann-Catrin Emanuelsson, BTJ-häftet nr 23, 2021.)

Läs mer på hemsidan!

Sänkt pris: Minst 180 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*

*

Ordfront Magasin – temanummer Den onödiga flyktingkrisen

Sänkt pris: Minst 30 kr + frakt. Beställ här!

Ordfront Magasin nr 3-2021 innehåller 50 sidor debattartiklar om hur 2015 års flyktingar har hanterats av Sveriges regering, riksdag och myndigheter.

Nio författare belyser rättsosäkerheten i asylprocessen, åldersbedömningarna, hanteringen av ateister och hbtq-personer, de ensamkommandes psykiska ohälsa.

Sänkt pris: Minst 30 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*

*

Konvertiten: Vem ska du tro på när du inte blir trodd?

Författare: Micael Grenholm. Sjöbergs förlag 2021. 388 s. ISBN 9789188927835

En flykting som lägger sitt liv i en skoningslös smugglares händer.
En rebellisk tonåring som sliter sönder sin familj för den hon älskar.
En migrationsminister på jakt efter mannen som kidnappade hans dotter
.

Sverige har utvisat hundratals asylsökande afghanska konvertiter trots att de hotas av dödsstraff. För att bevisa sin tro ska konvertiterna svara på frågor som är snävt akademiska och där präster och kyrkligt aktiva går bet. Hur kan man bevisa en djupt personlig tro? Michael Grenholm, pastor och människorättsaktivist, är en av dem som är kritiska till Migrationsverkets bedömningar. Han har vävt en spännande berättelse om de svårigheter som konvertiter möter.

Konvertiten är en romantisk historia om Hossein, konvertit från Afghanistan som lever under utvisningshot då hans asylskäl inte godtas, och Helena, en svensk flicka som inte delar hans tro men förälskar sig i honom. Helena är dock dotter till Sveriges migrationsminister Oskar Andersson. Det bäddar för en våldsam krock mellan det unga paret och familjen. Den svenska migrationspolitiken skär rakt igenom familjen och skapar en djup klyfta. Konsekvenserna blir oerhörda.   

Författaren bygger sin roman på verkliga vittnesmål och har ur detta skapat en spänningsroman med ett djupt allvar i botten och en återhållen vrede över sakernas tillstånd. För den som inte själv är aktivt troende är den en ögonöppnare och en viktig bok.

Pris: Minst 220 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*

*
Fyra böcker om Amina från Somalia

Spring, Amina! Nypon förlag 2014. 60 s. ISBN 9789175670973

Kom igen, Amina! Nypon förlag 2015. 72 s. ISBN 9789175673868

Ge inte upp, Amina! Nypon förlag 2016. 60 s. ISBN 9789175675381

Satsa allt, Amina! Nypon förlag 2018. 60 s. ISBN 9789175679587

Författare Annelie Drewsen.

Amina är en ensamkommande ung flicka från Somalia. Hennes enda kvarvarande nära familj är mamman som är kvar i flyktingläger i Kenya. Amina går i skolan och har goda vänner. När det visar sig att hon har talang för löpning börjar hon träna friidrott. I de fyra LL-böckerna (lättläst) om Amina får vi följa hennes strävan att bli en bra friidrottare där framgångar varvas med mindre bra insatser.

Böckerna om den ensamkommande flickan Amina engagerar. De skildrar de svårigheter hon som ensamkommande möter och hennes längtan efter sin mamma men framförallt genomsyras böckerna av en positiv och hoppfull ton.

De fyra böckerna om Amina är mycket läsvärda och fina berättelser om en ung flickas utveckling. De riktar sig främst till åldern 12-15 år men kan med behållning läsas över åldersgränserna.

Pris: Minst 100 kr per bok. Paketpris för alla fyra böckerna minst 300 kr. Frakt tillkommer. Beställ här!

Till toppen


*

*
Jag bodde i Sverige

Författare: Annette Rosengren. Carlssons bokförlag 2021. 266 s. ISBN 9789189063662

Aldrig trodde jag att människor skulle tvingas fly från Sverige.
Orden kommer från en svensk anhörig till ungdomar som flydde från Afghanistan till Sverige och sedan flydde vidare.

Lagar och attityder till människor på flykt ändrades efter 2015. Många unga afghaner som levt och kämpat i Sverige i tre-fyra år har till sist känt sig tvingade att lämna landet. Flera tusen har sökt sig till Frankrike där det kanske finns större möjlighet att få stanna. Men här gäller nya regler och nytt språk. Början kan vara svår då man ofta får bo på gatan.

Annette Rosengren har följt många unga svensktalande afghaner i Paris. Ungdomarna berättar om sina liv, varför de lämnade Sverige och hur de tar sig fram i Frankrike. Hela tiden med en oro för att tvingas tillbaka till Sverige för vidare deportation till Afghanistan.

Författaren redogör även för Frankrikes och EU:S lagar och praxis. Till skillnad från i Sverige har de flesta som hittills sökt sig till Frankrike fått stanna även om vägen till uppehållstillstånd har varit utmanande. Ett kapitel i boken beskriver även Afghanistan och situationen för hazarer.

Boken är ett viktigt vittnesmål om en konsekvens av Sveriges migrationspolitik och rymmer många levande berättelser av och om unga afghaner. Annette Rosengren är fil dr i etnologi och har skrivit flera böcker om flyktingar i Europa.

Sänkt pris: Minst 150 kronor + frakt.
Beställ här!

Till toppen


*

*
Ameenas resa

Nu endast 115 kr!

Författare: Anna Lindberg. Ekström & Garay 2021. 200 s. ISBN 9789189308909

I romanen möter vi flickan Ameena men också andra människor, vars öden på olika sätt knyts samman. Ameena föds 2013 i Afghanistan och tillsammans med sin familj tvingas hon på flykt. Längs vägen splittras familjen. Ameenas långa resa för att återförenas med sin familj utgör ramberättelsen.

I boken möter vi Sakeena och Zakaria, Karin och Sofia och en lång rad andra afghaner och svenskar, i Afghanistan och i Sverige. Vi lär känna flyktingar med svåra upplevelser i bagaget, men också de människor i Sverige som de möter på sin väg in i ett samhälle så okänt och olikt deras eget. Svenskar engageras och upptäcker en byråkrati som ofta är obegriplig och inkonsekvent.

Alla som engagerat sig i flyktingar kommer att känna igen sig, både i flyktingarnas berättelser och i skildringarna av kampen att hjälpa dessa människor i Sverige.

Hur går det då för Ameena som blev kvar i Afghanistan när övriga familjen splittrades? Det får vi veta när vi läser denna spännande och innehållsrika bok, inspirerad av autentiska livsöden.

Boken författare Anna Lindberg är doktor i historia och bland annat styrelseledamot i FARR.

Nytt pris: Minst 115 kronor + frakt. (Tidigare 185 kr.)
Beställ här!

Till toppen


*

*
Som att bränna fullblod

Författare Viveca Brattström. Bokförlaget Mormor 2021. 125 s. ISBN 9789189245037.

Boken handlar om en ensamkommande, Amir, som gömmer sig för polisen. Han har fått alla avslag från Migrationsverket. Han hittade en sovplats hos Elisabet på äldreboendet. De för långa nattliga samtal. Men så upptäcker chefen på äldreboendet att Elisabet har nattliga besök.

Hur ska det gå för Amir? Bränner vi våra ”fullblodsungdomar” på samma sätt som vi för länge sedan brände de fullblodshästar som sändes som gåva från Pakistan?

Boken riktar sig främst till ungdomar.

Pris: Minst 180 kr plus frakt.
Beställ här!

Till toppen


*

*
Alidad

Köp tre böcker, varav minst en Alidad – vi bjuder på portot 80 kr!

Författare Monika Schwarz. Illustrationer Aliénor Edström Bourdeau. Sivart 2020. ISBN 978-91-85705-98-6.  68 sidor, bilderbok i stort format.

Alidad är en bilderbok i stort format, med vackra och fantasieggande bilder och med text på svenska, franska och dari. En perfekt present till barn med ”syskon” som flytt till Sverige och kanske tvingas fly vidare, till skolor där barn med olika bakgrund kan försöka läsa varandras språk, till förskolor där vuxna och barn tillsammans kan prata om vad det är att vara flykting. Boken är en saga, men tyvärr samtidigt väldigt sann.

Den handlar om en pojke som måste fly från sitt land och sin familj. Vi får följa honom genom torra öknar och stormiga hav till ett land där husen är röda och människorna snälla. Men han måste fly igen och hamnar till slut i ett tredje land. Hoppas att han får stanna där!

Bokens text är på svenska, franska och dari. Ali Zardadi, som har översatt den till dari, presenterar den såhär:

”Migration är en viktig del av det svenska samhället. Det är bra att redan som barn får man kännedom om det. Därför rekommenderar jag er alla att ta del av denna fantastiska barnboken ALIDAD och läsa den för erat barn. Jag som översättare (Svenska – Dari) av denna fantastiska barnboken tycker att den är en otrolig fin och berörande berättelse som alla borde läsa.”

Pris: Minst 160 kr plus frakt.
OBS: Boken är i stort format och kostar 80:- i frakt. Men då får flera böcker plats i samma paket. Beställer du ytterligare två böcker bjuder vi på frakten.
Beställ här!

Till toppen


*

*
Finns det plats för mig i världen?

Antologi. Red. Margareta Söderberg. Books on demand 2019. 224 s. ISBN-13 9789177854937

Läs om Margareta Söderberg och lyssna till hennes uppläsningar!

Ett femtiotal berättare och diktare skriver på temat ensamkommande ungdomar från Afghanistan. Här finns starka personliga vittnesmål från frivilliga familjehem och andra berörda. Sjutton ensamkommande ungdomar skriver prosatexter och dikter på svenska, där de använder språket på ett nyskapande sätt i starka poetiska uttryck.

Bokens självupplevda, utlämnande berättelser ger en unik inblick i en berikande men starkt frustrerande vardag som är verklighet för hundratusentals människor i Sverige idag.

”Finns det plats för mig i världen?” Lyssna på några kapitel och läs om Margareta Söderberg.

Läs Finns det plats för mig i världen? Recension med utdrag ur boken. Internationalen 3.2.2020

Läs Var hör jag hemma? Den kanske svåraste frågan för afghanska ungdomar Recension i 1MiljonBoktips.se 21.10.2021

Läs utdrag ur boken!

Pris: Minst 130 kr plus frakt. Beställ här!

Till toppen


*

*
Flyktingfängelser. En antologi om Migrationsverkets förvar

Antologi. Red. Ulrika Andersson, Elinor Hermansson, Lina Myritz, Tove Stenqvist. Verbal Förlag 2016. 233 s. ISBN 978-91-87777-17-1

Sakliga fakta om de flyktingfängelser som kallas förvar varvas med personliga berättelser av dem som suttit inlåsta och deras vänner. Boken är skriven 2016 men är tyvärr ännu mera aktuell idag.

Pris: Minst 70 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*
Salaam Sverige! Människoöden i vår tid

Författare Hamid Akbari, Nasir Ahmad Kazimi och Malin Fahlborg. Vaktel förlag 2019. 152 sidor. ISBN 9789188441591

Sedan våren 2018 har författarna bloggat på Kristianstadsbladet. Läsarna har fått följa de båda ensamkommande killarnas kamp, deras förtvivlan och hopp. Invävt i dessa personliga berättelser får läsarna även ta del av ytterligare människoöden. Dessa berättelser kommer nu ut i bokform.

Pris: Minst 130 kr plus frakt. Beställ här!

Till toppen


*

*
Förvar

Författare: Ylva Liljeholm och Hasebullah Fateh. Förlag eddy.se AB 2019. 87 s. ISBN 978-91-88929-16-7

Hasebullah flydde från Afghanistan. Han blev som så många andra misstrodd av Migrationsverket. Efter sitt avslagsbeslut fångades han av polisen och placerades i förvaret – flyktingfängelset  – i Märsta. Tre månader senare deporterades han till Kabul.

Under de månaderna skrev han och hans svenska familjehemsmamma boken om den godtyckliga och förnedrande behandlingen på förvaret.

Kom kompis! är hans egen låt. Under tiden på förvaret gjorde han och hans vänner i Kräklingbo manskör på Gotland en video.

För varje såld bok går en slant till Hasebullah i Afghanistan.

Pris: Minst 150 kr plus frakt. Beställ här!

Till toppen


*
24 dagar till ett nytt liv

Författare Aboozar Nazari. Vombat förlag 2019. 142 sidor. ISBN 9789186589837

Den sanna berättelsen om hur Aboozar och hans fyra vänner lämnar flyktingtillvaron i Iran . När de ger sig iväg vet de inte vart de ska men väljer så småningom Sverige efter att ha hört ryktet att det är  ”ett bra land där de respekterar människors tro och är hjälpsamma mot varandra”.

Vi får följa flykten dag för dag. Väntan, skräcken, hungern, trängseln, smutsen. Smugglarna som lurar flyktingarna på pengar. Livsfaran i mötet med branta bergsstup, beväpnade vakter och sjöodugliga gummibåtar. Och gemenskapen mellan killarna som hjälps åt att klara sig genom detta.

Pris: Minst 100 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*
Efter varje natt kommer en ny dag

Författare Anna Fogelberg. Bogaloffen förlag 2018. 102 sidor. ISBN 9789198281736

Gholam Sakhi berättar om sin resa från Afghanistan till Sverige. ”Jag letade efter mat. Jag tittade i soptunnorna. Jag tiggde pengar, men ingen ville hjälpa mig för det var så många andra runt omkring i samma situation. Till slut åt jag gräs för att överleva. Det är sant. Om man inte vill dö kan man tvinga sig att äta gräs.

Pris: Minst 160 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*
Mardröm

Författare Erfan Akbari. Bogaloffen 2019. ISBN 978-91-98281750.  40 sidor på svenska och 18 sidor på dari.

Författaren beskriver sitt liv i Iran och vad som tvingade honom att fly. Efter en lång och riskfylld flykt hamnade i Sverige och blev registrerad som asylsökande den 25 november. Resten är en mardröm. ”Jag är 19 år och har varit papperslös i hela mitt liv”.

Pris: Minst 60:- + frakt. Beställ här!

Till toppen


*

*
Vi gör vad vi kan. Volontärer om flyktingmottagandet i Sverige från 2015

Antologi. Red. Martha Lilja, Holger Nilén, Ingrid Sillén, Ingrid Sjökvist. Liv i Sverige och Migra förlag 2019. ISBN 9789187867156

Ett femtiotal volontärer berättar om sitt engagemang, hur de grep in med tid, pengar, kunskaper och egna erfarenheter där samhället i övrigt inte hann med.

I boken berättar de med egna ord om sina upplevelser. Därmed kompletterar de officiell statistik och tidningsrubriker och bidrar till en bredare bild av den här unika tiden i vår historia.

Pris: Minst 190 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*

*
Dom som stod kvar

Författare Thord Eriksson. Natur&Kultur 2019. Pocketupplagan är uppdaterad 2020. 240 sidor. ISBN 9789127159341

Boken handlar om de asylsökande unga som fastnat i ett system som saknar rättssäkerhet, och om de människor som kämpar för att deras rätt och ibland bokstavligen för deras liv. Det är en förfärande läsning om hur de beslutande samhällsinstitutionerna systematiskt misstror de unga och mal sönder deras hopp och framtidstro. Och om hur detta påverkar de vanliga svenskar som tagit det ansvar som samhället avbördat sig och som ofta ser de unga flyktingarna som familjemedlemmar eller nära vänner.

Läs:
Läs ett smakprov !
En förtvivlad berättelse om människorna vi inte längre bryr oss om DN 23.10.2019
Inifrån flyktingkrisen Dagens Arena 29.9.2019
Utvisningarna drabbar inte bara de ensamkommande ungdomarna Sydsvenskan 6.10.2019
Ensamkommande är offer i vårt kulturkrig Expressen 8.10.2019

Lyssna:
Seminarium i Svenska kyrkan 26.9.2019
Hoppet och sorgen: om engagemang

Pris: Minst 90 kr (inbunden eller pocket) + frakt. Beställ här!

Till toppen


*
Jag står inte ut men jag slutar aldrig kämpa!

Författare Muhammad J Muhammadi. Books on demand 2019. 85 sidor. ISBN 9789177856948.

Författaren beskriver sökandet efter sin identitet och sin väg in i det svenska samhället. Ur recensionen: ”Hans sätt att reflektera och att behandla språket är unikt. Denna bok, med sina reflektioner över olikhet, identitet och etnicitet, borde passa utmärkt som diskussionsbok i skolor och läsecirklar. ”

En utmärkt liten bok att ta med i stället för blomma eller att ge till den nybakade studenten eller konfirmanden. Unga hbtqi-personer kan känna igen sig i författarens uppfattning om sin identitet.

Författaren fick Raoul Wallenberg-akademins utmärkelse Ungt kurage 2019 och FARR:s ungdomspris 2018.  Lyssna på intervjun i Sveriges radio 18.6.2019

Åter i lager!
Pris: Minst 150 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*
Ska vi dansa?

Författare Muhammad J Muhammadi. Books on demand 2018. 74 sidor. ISBN 9789176996874

Författarens första bok där han beskriver sitt liv som danspojke i Pakistan och anledningen till flykten därifrån.

Läs recensionen!

Pris: Minst 120 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*
Här är mitt liv del 1 + 2

Fyndpris 20 kr!

Författare Mahdi Karimi. Eget förlag. Del 1 utgiven 2018, 8 sidor. Del 2 utgiven 2019, 18 sidor.

Författaren beskriver sitt och andras liv i Afghanistan och flykten till Sverige. Del 2 avslutas med ett nyårsbrev till Stefan Löfven.

Pris för båda minst 20 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*
Tilliten och rädslan. Från flykt till väntan

Fyndpris 20 kr!

Redaktör Wilhelm Östberg. Svenska kyrkan, Hoburgs församling, Sudrets pastorat 2018. ISBN 978-91-6397-522-6.

Boken gavs ut i samband med en konstinstallation av Lotta Lagercrantz i Vamlingbo kyrka, Gotland 2018. Det är en liten bok som speglar vad som kan ske i ett lokalsamhälle när migranter kommer och hur integrationen kan ges stöd. Läs mer:
Svenska kyrkans blogg
Tilliten och rädslan

Pris: Minst 20 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*
Barn under samma himmel

Fyndpris 30 kr!

Författare Eva Alderborn. Vulkan förlag 2018. 240 sidor. ISBN 9789163961625.

En lättläst berättelse om läraren som träffar en ensamkommande afghansk elev. Den är också en samtidsroman och ett ställningstagande för ett öppet Sverige. Läs mer!

Pris: Minst 30 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*

*
Beyond The Blue Shrine

Författare Faiaz Dowlatzai. Eget förlag 2019. 85 sidor. ISBN 9789178191802. Språk engelska.

En delvis självbiografisk skildring av hopplös kärlek i ett land där heder och släkt styr allt.

Pris: Minst 110 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*
Kärlekskedjan

Fyndpris 30 kr!

Författare M E Wais. Kitabiat förlag 2009. 240 sidor. Språk dari.

En delvis självbiografisk roman om kärlek och flykt.

Pris: Minst 30 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*

*
Civilsamhället och asylpolitiken

Fyndpris 50 kr!

Livia Johannesson & Noomi Weinryb (red). Förvaltningsakademin, Södertörns högskola 2020

Del 1: Vittnesseminarium om påskuppropet och flyktingamnesti 2005. 75 s. ISBN 978-91-89109-25-4

Del 2: Vittnesseminarium civilsamhällets engagemang för uppehållstillstånd för ensamkommande ungdomar 2015-2018. 97 s. ISBN 978-91-89109-26-1

Båda böckerna består av transkribering (nerskrift) av vad som sades vid respektive seminarium. De säljs tillsammans.

Pris: Minst 50 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*
Vi kallar dem tiggare

Fyndpris 20 kr!

Författare Rola Brentlin och Aaron Israelson. Hydra förlag i samarbete med Migro 2015. 151 sidor. ISBN 9789186185282.

Författarna försöker svara på de frågor som de allra flesta svenskar har ställt sig: Är de kriminella? Ska man ge pengar? Ska man förbjuda tiggeri? Läs mer!

Pris: Minst 20 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*
Migration och utveckling. Att resa sig ur fattigdom

Fyndpris 20 kr!

Författare Fredrik Segerfeldt. Hydra förlag i samarbete med Migro 2014. 108 sidor. ISBN 9789186185251.

Författaren visar att migration är det bästa sättet att lyfta fattiga människor till en högre levnadsstandard, och argumenterar för att ökad migration borde vara en del i FN:s kommande uppdatering av millenniemålen. Läs mer!

Pris: Minst 20 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen


*
Tidskriften Sydasien

Fyndpris 300 kr!

En tidskrift som behandlar samhälle och kultur i Sydasien, där Afghanistan ingår.

Nästan fullständiga årgångar (4 nr /år) från starten 1977 t.o.m. nr 1 2004. Endast fyra nummer saknas.

Pris: Minst 300 kr + frakt. Beställ här!

Till toppen