Böcker

Gå till Aktuellt
Gå till Beställ här!
Gå till Musik
Gå till Smycken

Gå till Gåvokort
Gå till Övrigt

Gå till Konst


Porto tillkommer, men om du beställer tre böcker varav minst en är Alidad så bjuder vi på portokostnaden.


Katalog*

*
Dikter

av Mohammadamid Faqirzada. Svenska kyrkan, Spånga-Kista församling, april 2020. 16 sidor.

Mohammadamid Faqirzada är en av det svenska språkets nya poeter, med rötter i Afghanistan och persisk diktartradition. Med ett nyskapande språk skriver han om kärlek, sorg flyktingskap och längtan. Hans första diktsamling är ett litet häfte på 16 sidor. Köp det till dig själv och dina vänner, i väntan på den större debut som säkert kommer inom några år.

Jag vill flyga och fly från buren men vet ej vad
människor har planerat för mig på jorden
Jag vill flyga och fly från jorden men vet ej vad
gud har planerat för mig i rymden

Här läser Mohammadamid en av sina dikter.

I antologin Finns det plats för mig i världen? finns flera dikter av Mohammadamid Faqirzada.

Pris: minst 50 kronor + frakt.
Beställ här!


*

*
Alidad

Författare Monika Schwarz. Illustrationer Aliénor Edström Bourdeau. Sivart 2020. ISBN 978-91-85705-98-6.  68 sidor, bilderbok i stort format.

Alidad är en bilderbok i stort format, med vackra och fantasieggande bilder och med text på svenska, franska och dari. En perfekt present till barn med “syskon” som flytt till Sverige och kanske tvingas fly vidare, till skolor där barn med olika bakgrund kan försöka läsa varandras språk, till förskolor där vuxna och barn tillsammans kan prata om vad det är att vara flykting. Boken är en saga, men tyvärr samtidigt väldigt sann.

Den handlar om en pojke som måste fly från sitt land och sin familj. Vi får följa honom genom torra öknar och stormiga hav till ett land där husen är röda och människorna snälla. Men han måste fly igen och hamnar till slut i ett tredje land. Hoppas att han får stanna där!

Bokens text är på svenska, franska och dari. Ali Zardadi, som har översatt den till dari, presenterar den såhär:

”Migration är en viktig del av det svenska samhället. Det är bra att redan som barn får man kännedom om det. Därför rekommenderar jag er alla att ta del av denna fantastiska barnboken ALIDAD och läsa den för erat barn. Jag som översättare (Svenska – Dari) av denna fantastiska barnboken tycker att den är en otrolig fin och berörande berättelse som alla borde läsa.”

Pris: Minst 160 kr plus frakt.
OBS: Boken är i stort format och kostar 80:- i frakt. Men då får flera böcker plats i samma paket. Beställer du ytterligare två böcker bjuder vi på frakten.
Beställ här!


*

*
Pojken med den blå ryggsäcken

Författare Gustav Hylén. Vulkan 2019. ISBN 978-91-89059-37-5.  385 sidor

Hossein är bara ett år när han och hans familj måste fly från Afghanistan, där de riskerar döden. Men inte heller i Iran är de säkra, och när Hossein är tretton påbörjas nästa flykt som slutar med att familjen splittras och Hossein kommer ensam till Sverige.

Romanen bygger på en sann historia om kärlek med förhinder, cementerad hederskultur och svensk dubbelmoral.

Läs mer här!

Pris: Minst 130 kr plus frakt.
Beställ här!


*

*
Finns det plats för mig i världen?

Antologi. Red. Margareta Söderberg. Books on demand 2019. 224 s. ISBN-13 9789177854937

Lyssna på Margareta Söderbergs uppläsningar!

Ett femtiotal berättare och diktare skriver på temat ensamkommande ungdomar från Afghanistan. Här finns starka personliga vittnesmål från frivilliga familjehem och andra berörda. Sjutton ensamkommande ungdomar skriver prosatexter och dikter på svenska, där de använder språket på ett nyskapande sätt i starka poetiska uttryck.

Bokens självupplevda, utlämnande berättelser ger en unik inblick i en
berikande men starkt frustrerande vardag som är verklighet för hundratusentals människor i Sverige idag.

Läs Finns det plats för mig i världen? Recension med utdrag ur boken. Internationalen 3.2.2020

Läs utdrag ur boken!

Pris: Minst 130 kr plus frakt. Beställ här!


*

*
Resan bortom de månlösa nätterna

Författare Faiaz Dowletzai. Semafor förlag 2019. 174 s. ISBN 978-91-985201-5-6

På sin flykt från Afghanistan mot Europa hamnar Faiaz i turkiskt fängelse. Han skildrar det hårda livet bakom murarna och berättar om sina medfångars liv. Detta är författarens andra bok efter Beyond The Blue Shrine.

Pris: Minst 130 kr + frakt. Beställ här!


*

*
Flyktingfängelser. En antologi om Migrationsverkets förvar

Antologi. Red. Ulrika Andersson, Elinor Hermansson, Lina Myritz, Tove Stenqvist. Verbal Förlag 2016. 233 s. ISBN 978-91-87777-17-1

Sakliga fakta om de flyktingfängelser som kallas förvar varvas med personliga berättelser av dem som suttit inlåsta och deras vänner. Boken är skriven 2016 men är tyvärr ännu mera aktuell idag.

Pris: Minst 130 kr + frakt. Beställ här!


*
God kvinnas berättelse. Lotteriet i asylprocessen

Författare Margareta Mörck. Ekström & Garay 2019. 163 s. ISBN 9789198536294

Författaren berättar om sina egna erfarenheter som god man, där svårigheterna till en början mest kunde kallas krångel men där det så småningom blev allt tydligare att de ungdomar som hon tagit på sig att stötta inte blev rättssäkert behandlade. Dagboksanteckningar varvas med fakta som ger bakgrund och förklarar den juridiska processen.

Pris: Minst 150 kr + frakt. Beställ här!


*
Salaam Sverige! Människoöden i vår tid

Författare Hamid Akbari, Nasir Ahmad Kazimi och Malin Fahlborg. Vaktel förlag 2019. 152 sidor. ISBN 9789188441591

Sedan våren 2018 har författarna bloggat på Kristianstadsbladet. Läsarna har fått följa de båda ensamkommande killarnas kamp, deras förtvivlan och hopp. Invävt i dessa personliga berättelser får läsarna även ta del av ytterligare människoöden. Dessa berättelser kommer nu ut i bokform.

Pris: Minst 130 kr plus frakt. Beställ här!


*

*
Förvar

Författare: Ylva Liljeholm och Hasebullah Fateh. Förlag eddy.se AB 2019. 87 s. ISBN 978-91-88929-16-7

Hasebullah flydde från Afghanistan. Han blev som så många andra misstrodd av Migrationsverket. Efter sitt avslagsbeslut fångades han av polisen och placerades i förvaret – flyktingfängelset  – i Märsta. Tre månader senare deporterades han till Kabul.

Under de månaderna skrev han och hans svenska familjehemsmamma boken om den godtyckliga och förnedrande behandlingen på förvaret.

Kom kompis! är hans egen låt. Under tiden på förvaret gjorde han och hans vänner i Kräklingbo manskör på Gotland en video.

För varje såld bok går en slant till Hasebullah i Afghanistan.

Pris: Minst 150 kr plus frakt. Beställ här!


*
Vi kunde bara ta med oss våra minnen. Från Afghanistan och Syrien till Österlen

Antologi. Red Anna Lindberg. Leopard förlag och Österlens stödförening för flyktingar 2020. 149 s. ISBN 9789173439848

Tolv flyktingar berättar sina unika historier om krig och våld, flykt och livet i ett nytt land. Nu har de flesta funnit trygghet i Sverige.

Pris: Minst 190 kr + frakt. Beställ här!


*
Återbruksmamma

Författare Cecilia Karlström. Type and Tell 2019. 129 sidor. ISBN 978-91-7683-847-1

Återbruk är inte bara ett begrepp, det är en mental inställning. När en svensk tänker kasta och köpa nytt, tänker afghanen fixa och sälj.

Återbruksmamma är en berättelse om Sverige och Afghanistan, om likheter och olikheter, om vad vi lär oss av varandra och om oss själva genom att leva tillsammans som familj, trots våra olika bakgrunder. Boken handlar om hur det är att bli mamma till ett barn som en annan mamma redan har haft. En annan mammas barn, som kommit ifrån henne under flykten och letat sig fram till Sverige på egen hand. Vi blir en ny slags familj. Vi har trots allt väldigt mycket gemensamt.

Pris: Minst 180 kr + frakt. Beställ här!


*
24 dagar till ett nytt liv

Författare Aboozar Nazari. Vombat förlag 2019. 142 sidor. ISBN 9789186589837

Den sanna berättelsen om hur Aboozar och hans fyra vänner lämnar flyktingtillvaron i Iran . När de ger sig iväg vet de inte vart de ska men väljer så småningom Sverige efter att ha hört ryktet att det är  “ett bra land där de respekterar människors tro och är hjälpsamma mot varandra”.

Vi får följa flykten dag för dag. Väntan, skräcken, hungern, trängseln, smutsen. Smugglarna som lurar flyktingarna på pengar. Livsfaran i mötet med branta bergsstup, beväpnade vakter och sjöodugliga gummibåtar. Och gemenskapen mellan killarna som hjälps åt att klara sig genom detta.

Pris: Minst 100 kr + frakt. Beställ här!


*
Efter varje natt kommer en ny dag

Författare Anna Fogelberg. Bogaloffen förlag 2018. 102 sidor. ISBN 9789198281736

Gholam Sakhi berättar om sin resa från Afghanistan till Sverige. ”Jag letade efter mat. Jag tittade i soptunnorna. Jag tiggde pengar, men ingen ville hjälpa mig för det var så många andra runt omkring i samma situation. Till slut åt jag gräs för att överleva. Det är sant. Om man inte vill dö kan man tvinga sig att äta gräs.

Pris: Minst 160 kr + frakt. Beställ här!


*
Mardröm

Författare Erfan Akbari. Bogaloffen 2019. ISBN 978-91-98281750.  40 sidor på svenska och 18 sidor på dari.

Författaren beskriver sitt liv i Iran och vad som tvingade honom att fly. Efter en lång och riskfylld flykt hamnade i Sverige och blev registrerad som asylsökande den 25 november. Resten är en mardröm. “Jag är 19 år och har varit papperslös i hela mitt liv”.

Pris: Minst 60:- + frakt. Beställ här!


*
Vi gör vad vi kan. Volontärer om flyktingmottagandet i Sverige från 2015

Antologi. Red. Martha Lilja, Holger Nilén, Ingrid Sillén, Ingrid Sjökvist. Liv i Sverige och Migra förlag 2019. ISBN 9789187867156

Ett femtiotal volontärer berättar om sitt engagemang, hur de grep in med tid, pengar, kunskaper och egna erfarenheter där samhället i övrigt inte hann med.

I boken berättar de med egna ord om sina upplevelser. Därmed kompletterar de officiell statistik och tidningsrubriker och bidrar till en bredare bild av den här unika tiden i vår historia.

Pris: Minst 190 kr + frakt. Beställ här!


*
Vi som såg dem komma

Antologi. Red. Malin Edgren. Vulkan förlag 2017. 106 s. ISBN 978-91-639-5828-1

Människor med olika professioner berättar om det rekordstora flyktingmottagandet 2015 och hur man hanterade det inom socialtjänsten, skolan, boenden och andra samhällsfunktioner. Den beskriver hoppet och entusiasmen när ungdomarna och utmaningarna var nya, och den gradvisa förändringen till hopplöshet och sorg när tiden gick och avslagen började komma.

Pris: Minst 130:- + frakt. Beställ här!


*
Tusen barn tusen drömmar

Föreningen Kompis Falun och Österlens Stödförening för Flyktingar 2019. 190 sidor. ISBN 978-91-519-2667-4.

Boken innehåller flera olika texter. Men framför allt innehåller den foton av barn som på skyltar talar om vad de vill bli när de blir stora.

Samtliga riksdagsmän har fått varsitt exemplar av boken.

Följ utvecklingen på Facebook!

Pris: Minst 100 kr + frakt. Beställ här!


*

*
Dom som stod kvar

Författare Thord Eriksson. Natur&Kultur 2019. 240 sidor. ISBN 9789127159341

Nu som pocket!

Boken handlar om de asylsökande unga som fastnat i ett system som saknar rättssäkerhet, och om de människor som kämpar för att deras rätt och ibland bokstavligen för deras liv. Det är en förfärande läsning om hur de beslutande samhällsinstitutionerna systematiskt misstror de unga och mal sönder deras hopp och framtidstro. Och om hur detta påverkar de vanliga svenskar som tagit det ansvar som samhället avbördat sig och som ofta ser de unga flyktingarna som familjemedlemmar eller nära vänner.

Läs:
Läs ett smakprov !
En förtvivlad berättelse om människorna vi inte längre bryr oss om DN 23.10.2019
Inifrån flyktingkrisen Dagens Arena 29.9.2019
Utvisningarna drabbar inte bara de ensamkommande ungdomarna Sydsvenskan 6.10.2019
Ensamkommande är offer i vårt kulturkrig Expressen 8.10.2019

Lyssna:
Seminarium i Svenska kyrkan 26.9.2019
Hoppet och sorgen: om engagemang

Pris: Inbunden minst 170 kr + frakt. Pocket minst 90 kr + frakt. Beställ här!


*
Jag står inte ut men jag slutar aldrig kämpa!

Författare Muhammad J Muhammadi. Books on demand 2019. 85 sidor. ISBN 9789177856948.

Författaren beskriver sökandet efter sin identitet och sin väg in i det svenska samhället. Ur recensionen: “Hans sätt att reflektera och att behandla språket är unikt. Denna bok, med sina reflektioner över olikhet, identitet och etnicitet, borde passa utmärkt som diskussionsbok i skolor och läsecirklar. ”

Författaren fick Raoul Wallenberg-akademins utmärkelse Ungt kurage 2019 och FARR:s ungdomspris 2018. 

Åter i lager!
Nytt pris: Minst 150 kr + frakt. Beställ här!


*
Ska vi dansa?

Författare Muhammad J Muhammadi. Books on demand 2018. 74 sidor. ISBN 9789176996874

Författarens första bok där han beskriver sitt liv som danspojke i Pakistan och anledningen till flykten därifrån.

Läs recensionen!

Pris: Minst 120 kr + frakt. Beställ här!


*
Här är mitt liv del 1 + 2

Författare Mahdi Karimi. Eget förlag. Del 1 utgiven 2018, 8 sidor. Del 2 utgiven 2019, 18 sidor.

Författaren beskriver sitt och andras liv i Afghanistan och flykten till Sverige. Del 2 avslutas med ett nyårsbrev till Stefan Löfven.

Pris för båda minst 40 kr + frakt. Beställ här!


*
Tilliten och rädslan. Från flykt till väntan

Redaktör Wilhelm Östberg. Svenska kyrkan, Hoburgs församling, Sudrets pastorat 2018. ISBN 978-91-6397-522-6.

Boken gavs ut i samband med en konstinstallation av Lotta Lagercrantz i Vamlingbo kyrka, Gotland 2018. Det är en liten bok som speglar vad som kan ske i ett lokalsamhälle när migranter kommer och hur integrationen kan ges stöd. Läs mer:
Svenska kyrkans blogg
Tilliten och rädslan

Pris: Minst 90 kr + frakt. Beställ här!


*
Barn under samma himmel

Författare Eva Alderborn. Vulkan förlag 2018. 240 sidor. ISBN 9789163961625.

En lättläst berättelse om läraren som träffar en ensamkommande afghansk elev. Den är också en samtidsroman och ett ställningstagande för ett öppet Sverige. Läs mer!

Pris: Minst 90 kr + frakt. Beställ här!


*

*
Beyond The Blue Shrine

Författare Faiaz Dowlatzai. Eget förlag 2019. 85 sidor. ISBN 9789178191802. Språk engelska.

En delvis självbiografisk skildring av hopplös kärlek i ett land där heder och släkt styr allt.

Pris: Minst 110 kr + frakt. Beställ här!


*
Kärlekskedjan

Författare M E Wais. Kitabiat förlag 2009. 240 sidor. Språk dari.

En delvis självbiografisk roman om kärlek och flykt.

Pris: Minst 110 kr + frakt. Beställ här!


*

*
Civilsamhället och asylpolitiken

Livia Johannesson & Noomi Weinryb (red). Förvaltningsakademin, Södertörns högskola 2020

Del 1: Vittnesseminarium om påskuppropet och flyktingamnesti 2005. 75 s. ISBN 978-91-89109-25-4

Del 2: Vittnesseminarium civilsamhällets engagemang för uppehållstillstånd för ensamkommande ungdomar 2015-2018. 97 s. ISBN 978-91-89109-26-1

Båda böckerna består av transkribering (nerskrift) av vad som sades vid respektive seminarium. De säljs tillsammans.

Pris: Minst 100 kr + frakt. Beställ här!


*

*
Vägen till kaos. USA:s politiska haveri i Afghanistan, Pakistan och Centralasien

Författare: Ahmed Rashid. Översättning från engelska: Charlotte Hjukström. Svenska Afganistankommittén (SAK) 2008. 579 s. ISBN 978-91-86936-27-3

Boken handlar om USA:s misslyckande med att säkra Mellanöstern-regionen efter 11 september 2001. Den är ett försök att visa vad som gick fel och varför.

Boken är kompakt, med mycket information och detaljer. Av de 579 sidorna är 100 sidor noter och referenser. Texten är liten. För den specialintresserade!

Pris: Minst 140 kr + frakt. Beställ här!


*

*
Vi kallar dem tiggare

Författare Rola Brentlin och Aaron Israelson. Hydra förlag i samarbete med Migro 2015. 151 sidor. ISBN 9789186185282.

Författarna försöker svara på de frågor som de allra flesta svenskar har ställt sig: Är de kriminella? Ska man ge pengar? Ska man förbjuda tiggeri? Läs mer!

Pris: Minst 40 kr + frakt. Beställ här!


*
Migration och utveckling. Att resa sig ur fattigdom

Författare Fredrik Segerfeldt. Hydra förlag i samarbete med Migro 2014. 108 sidor. ISBN 9789186185251.

Författaren visar att migration är det bästa sättet att lyfta fattiga människor till en högre levnadsstandard, och argumenterar för att ökad migration borde vara en del i FN:s kommande uppdatering av millenniemålen. Läs mer!

Pris: Minst 40 kr + frakt. Beställ här!


*
Tidskriften Sydasien

En tidskrift som behandlar samhälle och kultur i Sydasien, där Afghanistan ingår.

Nästan fullständiga årgångar (4 nr /år) från starten 1977 t.o.m. nr 1 2004. Endast 4 nummer saknas.

Hör av dig via kontaktformuläret för mer information.