februari 6, 2025


AI-skapad bild.

Sjukvård för den som saknar uppehållstillstånd.

För asylsökande och papperslösa finns det något som heter ”vård som inte kan anstå”. Det betyder att den som är asylsökande eller papperslös kan få nödvändig sjukvård mot en låg avgift.

Barn under 18 år har alltid rätt till sjukvård, oavsett om de har uppehållstillstånd eller ej. För dem är sjukvården gratis. De har också rätt till barnhälsovård (BVC) och tandvård.

Asylsökande och papperslösa kvinnor får gratis mödrahälsovård (MVC), abort, preventivmedelsrådgivning och förlossning (BB).

Vad är ”vård som inte kan anstå”?

Anstå betyder vänta. Vård som inte kan vänta handlar förstås om allvarlig sjukdom som man kan dö av. Men det handlar också om sjukdomar som man kan bli allvarligt sjuk av i framtiden.

Den enda som kan bestämma om det är en sådan sjukdom är läkaren. Den som sitter i kassan på vårdcentralen har kanske inte sjukvårdsutbildning. Om den personen nekar dig att få komma till läkare ska du kräva att få tala med en läkare, eller åtminstone en sjuksköterska.

På Socialstyrelsens hemsida står det mer om detta: Vilken vård ska en region erbjuda asylsökande och papperslösa? Du kan be personalen läsa där.

Vad kostar det?

Avgifterna är lite olika för asylsökande och papperslösa.

För papperslösa kostar alla läkarbesök på vårdcentralen, på närakuten och på specialistmottagningar 50 kr.

För asylsökande kostar det 50 kr att träffa läkare på vårdcentral eller på närakuten. Den asylsökande kan också träffa specialistläkare för 50 kr, men behöver då ha remiss från vårdcentralen eller närakuten.  

På sjukhusakuten kostar det 50 kronor om man har remiss från vårdcentral eller närakut. Om man inte har remiss kostar det 400 kr. Det gäller både papperslösa och asylsökande.

Både papperslösa och asylsökande betalar 50 kr för läkemedel som man fått utskrivet av läkare eller sjuksköterska.

När du inte har personnummer

För dem som har personnummer kan personalen ofta läsa journalerna från andra mottagningar och sjukhus. Det blir enklare för dem att förstå personens sjukdom.

Om du inte har personnummer så ordnar personalen ett reservnummer för dig. När du var asylsökande  fick du ett reservnummer att använda i sjukvården och tandvården. Ta med det om du har det kvar. Om du får ett nytt så spara det så du kan använda samma nummer varje gång du söker vård!

Tandvård  

Tandvård som inte kan vänta kan vara hål i tänderna eller tandvärk. Då ska du söka Folktandvården. Ta med ditt reservnummer om du har sedan tidigare (om du inte har personnummer). Du får betala 50 kr per besök.

Den behandling du får är en tillfällig lagning av ett hål, eller att en värkande tand dras ut.

Om du behöver läkarintyg till Migrationsverket 

Ibland är det bra med ett läkarintyg när man söker asyl eller verkställighetshinder (VUT). Då är det viktigt att läkaren använder Migrationsverkets blankett. Om du har kontakt med psykolog eller kurator är det bra om de använder den blanketten. Migrationsverket kräver alltid att det också finns ett intyg från läkare.

Ibland vet inte vårdpersonalen vilken blankett som måste användas eller hur man ska skriva intygen. Du kan visa dem:

Utlåtande från läkare vid prövning av hälsotillstånd om uppehållstillstånd eller verkställighetshinder Migrationsverkets blankett

Att skriva läkarintyg om psykisk sjukdom i asylärende   Tidskriften AllmänMedicin nr 2, 2023.

Tystnadsplikt

Sjukvården har tystnadsplikt! Informationen om dig får inte lämnas ut till andra utan din tillåtelse.

Angiverilagen har inte antagits av riksdagen.

Läs mer

1177  Sjukvårdsrådgivning. Hit kan du alltid ringa och fråga, dygnet om!

1177 på lätt svenska 

112 SOS alarm Om det är riktigt bråttom och akut, dygnet om!

90 390 Hjälplinjen – Om du vill ha någon att prata med – dygnet om!

Röda Korsets vårdförmedling

Läkare i Världen Luleå, Umeå, Östersund, Uppsala, Stockholm, Malmö, Helsingborg

Rosengrenska stiftelsen Göteborg

Socialstyrelsen 

Författare: Ingrid Eckerman, läkare, specialist i allmänmedicin (pensionär). Du kan nå mig via messenger (PM) på Facebook eller mail ingrid.eckerman@gmail.com.


GE ETT BIDRAG TILL STÖTTEPELAREN

Swish: 123 583 19 04
Bankgiro: 5228-2381
Bankkonto: SEB 5368 11 065 76 för månadsgivare