I december 2023 gav regeringen i uppdrag till Statskontoret att analysera i vilken mån enhetlighet och rättssäkerhet upprätthålls i bedömningen av asylärenden hos Migrationsverket. Bland annat skulle översynen omfatta ärenden avseende konvertiter och HBTQI-personer. Förslag skulle lämnas på ändamålsenliga och kostnadseffektiva metoder för att nå och följa upp en hög rättslig kvalitet. Analysen och förslagen publicerades den 7 oktober 2024 i rapporten .
Rättsosäkerhet i Migrationsverkets asylbedömningar har länge uppmärksammats av civilsamhällets organisationer. Det har dock varit svårt att få gehör hos politiker och myndigheter. Den 7 oktober 2024 presenterade Statskontoret sin analys av i vilken mån enhetlighet och rättssäkerhet upprätthålls i bedömningen av asylärenden hos Migrationsverket i rapporten i rapporten Många öar små – Migrationsverkets styrning och uppföljning av den rättsliga kvaliteten i asylprocessen. Med anledning av detta anordnade Miljöpartiet, i samarbete med FARR, RFSL och CRD ett riksdagsseminarium den 16 oktober. Dokumentation från seminariet finns här.
I rapporten återgavs en del av de observationer som civilsamhället redan tidigare gjort: att olikheten mellan de olika kontoren/regionerna är stora, med stora brister i kvaliteten av asylbedömningar. Dessutom framkom att befintlig organisation medför att Migrationsverkets ledning inte får kunskap om dessa brister. Rapportförfattarna förordar förbättrad intern kvalitetsutvärdering framför inrättandet av en kontrollmyndighet.
Vid seminariet kommenterades Statskontorets rapport av tre jurister specialiserade på asylrätt. De pekade på att enhetlighet inte är tillräckligt för att säkra rättssäkra processer och gav utförliga exempel på uppenbar rättsosäkerhet vad gäller konvertiter, HBTQI-personer och andra personer. Detta kompletterades med exempel och litteratur insamlade av de deltagande organisationerna.
Representanterna från Migrationsverkets rättsavdelning välkomnade rapporten. Nuvarande modell för uppföljning ger inte ledningen tillräckligt underlag för att säkerställa hög rättslig kvalitet när det gäller asylärenden. En ny modell har tagits fram och prövas nu.
Representanterna för Institutet för mänskliga rättigheter och UNHCR påpekade bland annat vikten av att Migrationsverket får tillräckliga resurser för att fullgöra sitt uppdrag på ett rättssäkert sätt.
De två riksdagsledamöterna från Miljöpartiet respektive Moderaterna hade naturligtvis en del motsatta åsikter, men båda var eniga om att rättssäkerheten i asylbedömningarna är viktig.
Läs dokumentationen!