maj 6, 2023

Karin Fridell Anter håller tal 1 maj 2023. Foto Kristine Haukeli

1 maj 2023 fick vi in totalt 10 000 kronor till Stöttepelaren genom insamling i demonstrationståg på flera håll i landet och fikaförsäljning i Kalmar.  Tack alla som bidrog! 

Föreningens ordförande Karin Fridell Anter höll följande tal i Uppsala:

Flera tusen unga människor lever idag i limbo i Sverige. De sökte asyl som ensamkommande barn för åtta år sedan men fick nej, efter utredningar som var allt annat än rättssäkra. De flesta av dem är av afghanskt ursprung. Att ensamutvisas till Afghanistan är inget alternativ, och sedan sommaren 2021 är det oftast inte ens möjligt, eftersom Sverige inte har något avtal med talibanerna. En del har flytt vidare till Frankrike och Tyskland. Några får asyl där, andra skickas tillbaka till Sverige. 

Nu lever de i Sverige utan rättigheter, utan bidrag från stat eller kommun, utan rätt att jobba för att försörja sig. Många är helt beroende av civilsamhällets organisationer för att alls överleva. Stöttepelaren är en av de organisationerna.  

Grunden till deras situation är den så kallade tillfälliga lagen som infördes sommaren 2016. Den lagen begränsade rätten till asyl och tillämpades retroaktivt, den gällde alltså även dem som kommit till Sverige innan lagen blev verklighet. Stefan Löfven kallade detta för ett andrum, och Magdalena Andersson är idag stolt över att sossarna redan har genomfört Tidöavtalets hårda migrationspolitik. Jag kallar det en rättsskandal och ett stort svek mot dem som hade sökt sig till Sverige för att få skydd. 

Framtiden riskerar att bli ännu mycket värre. Jag skulle kunna prata hur länge som helst om Tidöavtalet. Till exempel vill de dra in möjligheten att få permanenta uppehållstillstånd. Hela Tidöavtalet andas rasism, och rasismen har också blivit vanligare i vardagslivets attityder mot invandrare och flyktingar, inte minst mot dem som är papperslösa. 

Nu gäller det att visa vår solidaritet i handling. Dels naturligtvis genom att bekämpa inhumana lagar och institutionaliserad rättsosäkerhet. Men också genom att konkret hjälpa dem som drabbats av den flyktingfientliga politiken. Människor som alldeles bokstavligen inte har mat att äta, som sover i parkeringshus. En gåva till Stöttepelaren hjälper dem att överleva och visar också att de inte är ensamma, att det fortfarande finns någonting som kallas solidaritet.  

Stöttepelaren finns på ungefär 20 platser i Sverige. Swisha en slant, och skriv gärna om du vill att den ska användas på någon speciell ort. 

Swish: 123 583 19 04
Bankgiro: 5228-2381