september 4, 2022

”Du som inte har röstat än, du har gott om tid, tänk och tänk djupt om det.”

Reza Rahimi är hazarisk flykting och FARR:s ungdomsstipendiat 2021. Han har levt många år som papperslös i Sverige och vet vad det innebär. Här skriver han inför det kommande valet, som han själv inte får delta i.

För mig är migrationsfrågan och dess politik väldigt viktig. Detta för att frågan rör de grundläggande anledningarna till min existens.

Att jag och tusentals andra som har flytt krig, förföljelse och döden och sedan har blivit allvarlig psykiskt skadade av de främlingsfientliga systemen i Sverige, har rötter och är hårt knutna till frågan, detta rör grunden och anledningarna till varför vi finns och existerar. Våra tankar, känslor, filosofier, fantasier och allt det vardagliga handlar om just det. Vi snackar avslag efter avslag, förvar och gränspolis, migrationsverket och dess politik osv… Allt sånt bär vi med oss när vi går på gatorna i Sverige eller åker buss eller tåg.

Du ser oss alltid, du går förbi, kanske med en glass i handen eller medan du skyndar dig till en fest på Östermalm, vi finns över allt. Det är vår identitet. Hemlöshet, långtidsväntan, negativa besked på våra ärenden, inga pengar till mat. Det är så vi är, det är så vi lever, det är så en stor del av ert Sverige är. Från de långa och kyliga sittstrejkskvällarna på Stockholms gator till att bli inlåst bakom stängda dörrar och fönster, bara för att man har flytt krig.

För mig är därför migrationspolitik så viktig. Du som inte har röstat än, du har gott om tid, tänk och tänk djupt om det. Titta i ögonen på din son, dotter och fråga dig själv: Vad hade hänt med dina barns framtid om Stockholm såg ut som Kabul? Tänk om en av dina vänner hamnar i en sådan desperat situation. Att hen flyr från döden och sedan väntar på besked att få stanna i det säkra landet men istället är beskedet att hen måste åka tillbaka till döden.

Tänk på det, och rösta för en human migrationspolitik!

Ge ett bidrag till Stöttepelaren!

Swish: 123 583 19 04
Bankgiro: 5228-2381
Bankkonto: SEB 5368 11 065 76 för stående överföringar