juli 31, 2020

Flyktingskap innebär alltid en sorg.

En liten mörkhårig tonåring i plasttofflor och smutsiga kläder har låst in sig på tågtoaletten. Konduktören hittar honom och tar honom till polisen. ”Det är den tredje den här veckan”.

Romanen Pojken med den blå ryggsäcken av Gustav Hylén inleds med en ögonblicksbild från Göteborg, hösten 2015. Men berättelsen om Hossein börjar redan sjutton år tidigare när två unga människor i Afghanistan träffas och bli förälskade. Han tillhör en förmögen shiamuslimsk familj, hon en betydligt fattigare sunnifamilj. Ett äktenskap mellan dem skulle bryta mot alla regler, speciellt som den unge mannen redan som liten blivit trolovad med en kusin som han aldrig hade träffat. Men de gifter sig ändå i hemlighet och tror sig kunna bygga en framtid tillsammans.

Det går i några år, men när deras son är ett år gammal tvingas de fly för att rädda honom från hämndgiriga släktingar. Hosseins barndom som flykting i Iran fylls av berättelser om livet i hemlandet. Men inte heller där kan familjen stanna, och när han är tretton inleds en ny flykt som slutar med att Hossein kommer ensam till Sverige.

Skildringen av flykten från Iran mot Turkiet och så småningom Sverige liknar det jag har läst i unga flyktingars egna böcker. Skrupelfria smugglare, rädsla, hunger och förlorade kontakter med både familj och nyfunna vänner. I Sverige möter Hossein både välvilja och byråkratiskt förklädd grymhet, på ett sätt som liknar det många av mina unga vänner varit med om. Vi får en personlig inblick i en skrämmande och skamlig del av nutidshistorien, och jag tänker inte avslöja hur den spännande berättelsen slutar.

För mig är det bokens första del som ger mest. De unga huvudpersonerna Fatemeh och Hassan lever i ett Afghanistan fyllt av dofter, dammig hetta och tungt arbete, av vänligt vardagsliv och enstaka högtidsdagar med broderade festkläder. Hosseins barndom i Iran är fylld av moderns berättelser om det land och de människor hon tvingats lämna. Författaren skildrar inlevelsefullt varför det blev nödvändigt att fly, men också saknaden efter det liv de därmed förlorade. Det blir en påminnelse om att flyktingskap alltid innebär en sorg, och att människor inte lämnar sina hem och familjer om de inte måste. 

Pojken med den blå ryggsäcken bygger på en sann historia. Författare Gustav Hylén. Vulkan 2019. ISBN 978-91-89059-37-5.  385 sidor. Den kan köpas genom Stöttepelarens butik.