maj 7, 2020

1 maj-demonstrationen ”För en mänsklig flyktingpolitik!”

Vid den digitala demonstrationen 1 maj 2020 För en mänsklig flyktingpolitik höll föreningens ordförande Karin Fridell Anter nedanstående tal. Demonstrationen är avslutad, men man kan läsa, lyssna och gilla.

Jag är här som representant för föreningen Stöttepelaren. En förening som inte skulle ha behövts om den svenska staten hade tagit sitt ansvar gentemot de många tusen ungdomar som kom hit under 2015.

Det juridiskt riktiga när man välkomnar 35 000 ensamkommande ungdomar är att ge den en rättssäker asylprocess. Det ekonomiskt rimliga är att se dem som en välkommen resurs i vårt samhälle, unga människor som inte vill någonting hellre än att lära sig ett yrke och börja jobba. Det medmänskligt självklara är att inte utvisa dem till ett land i krig och kaos utan låta dem få trygghet i Sverige.

Men den svenska staten har lagt både rättsäkerhet och medmänsklighet åt sidan och bryr sig inte ens om ekonomin, som annars brukar ses som det viktigaste av allt.

Resultatet blir att tusentals ungdomar har förlorat allt stöd från samhället. De får inte fullfölja sina halvfärdiga utbildningar, de måste lämna sina hem och de har inga pengar ens till mat. Och de har ingen trygghet. Många flyr till andra europeiska länder, i hopp om att deras asylprövingska vara mera rättssäker. Många andra stannar i Sverige, för att resa till de länder de flytt från är ett ännu mycket värre alternativ.

I den här demonstrationen finns många ungdomar i den situationen, ungdomar som behandlas som avskräde av den svenska staten. Ännu flera riskerar att hamna i samma situation. Den enda varaktiga lösningen är förstås att låta dessa ungdomar – att låta er – stanna i Sverige. Men under tiden – hur ska alla dessa ungdomar kunna leva?

Det är för deras skull – för ER skull – vi har bildat Stöttepelaren. Vi samlar in pengar och fördelar till de ungdomar som annars skulle ha bokstavligen ingenting. Vi är en inregistrerad förening med styrelse och revisorer, och vi har ett tjugotal lokalgrupper som har kontakt med ungdomar.

Pengarna kommer mest från privatpersoner som tar på sig det ansvar som samhället har smitit ifrån. Varje krona kommer till nytta. Vi köper busskort och telefonkort, matkassar och medicin och ibland betalar vi tillfälliga övernattningsrum så att de hemlösa kan få sova en hel natt och ta en varm dusch. Behoven är enorma, och hur gärna vi än vill så kan vi inte hjälpa alla som behöver vår hjälp.

Så därför – era insatser behövs! Om detta hade varit en riktig demonstration, på ett riktigt torg, så skulle jag och mina medkämpar ha gått runt med insamlingsbössor. Nu ber vi er i stället att swisha en slant. Numret hittar ni nedan.

Swish: 123 583 19 04
Bankgiro: 5228-2381
Bankkonto: SEB 5368 11 065 76 för stående överföringar