oktober 24, 2019

Uppsala FN-förening gav pris för utveckling och fattigdomsbekämpning till Stöttepelaren.

Stöttepelarens ordförande Karin Fridell Anter, Uppsala, tog emot fredspriset.

Det var med stolthet och glädje Stöttepelaren i Uppsala tog emot Uppsala Fredspris i kategorin Utveckling och fattigdomsbekämpning av Uppsala FN- förening.

Särskilt glada var vi att få stå sida vid sida med Föreningen Uppsalastödet som fick pris i kategorin Mänskliga Rättigheter.

I Uppsala finns, liksom på över 20 andra orter, en aktiv lokalgrupp som hjälper unga ensamkommande med stöd på olika sätt. Bidragen från föreningen Stöttepelaren blir bland annat mat för de unga.

Ungdomarna kan inte själva minska sin fattigdom eftersom de inte får arbetstillstånd. Stöttepelargruppen bidrar till att de får ett bättre liv med större tillit till civilsamhället.

Lyssna till P4 Uppland! Uppsala FN-förening intervjuas.

Lyssna till Karin Fridell Anters tal! (OneDrive)

Pristagarna från vänster:
Priset för mänskliga rättigheter tilldelades föreningen Uppsalastödet.
Priset för utveckling och fattigdomsbekämpning tilldelades föreningen Stöttepelaren.
Priset för fred och säkerhet tilldelades Uppsala Gäris.

Så här säger Stöttepelarens ordförande Karin Fridell Anter:

På FN-dagen 24/10 2019 fick jag, för Stöttepelarens räkning, ta emot Uppsala FN-förenings Fredpris i kategorin Utveckling och fattigdomsbekämpning.

Priset delades ut av Mona Haghgou Strindberg, ordförande för Uppsala FN-förening vid en ceremoni på Fredens hus, Uppsala slott.

Prismotiveringen lyder:

”Uppsala Fredspris 2019 i kategorin Utveckling och fattigdomsbekämpning tilldelas Föreningen Stöttepelaren för att deras matkassar och ideella arbete hjälper unga ensamkommande utan pengar att överleva i Sverige.”

Jag tog emot priset i min egenskap av Stöttepelarens ordförande. I mitt tacktal tryckte jag på att arbetet i Uppsala görs av en grupp människor som känner ungdomarna och vet vad de behöver. Vi delar ut mat och busskort och hjälper till att skaffa kläder när det behövs. Vi har aldrig tillräckligt med pengar, så det gäller att hitta smarta lösningar – en begagnad cykel i stället för ett busskort, kläder på rea eller i secondhandbutiker, storinköp av billiga matvaror att dela ut till ungdomarna. Pengarna kommer framför allt från privatpersoner som skänker stora och små penninggåvor, och dessutom säljer vi böcker och annat via vår hemsida. Vi är också mycket tacksamma att föreningen Sträck ut din hand har givit oss 25 000:- till mat.

Flera andra från Stöttepelarens grupp var med vid ceremonin. Att få detta hedrande pris är en stor uppmuntran för oss och ger oss kraft att fortsätta vårt arbete. Vi är också glada att ett annat av dagens pris har gått till föreningen Uppsalastödet, som vi har ett värdefullt samarbete med.