mars 6, 2018

Mars … snart vår?

Mars månad. Många börjar planera för sommarens semester och vi ser alla säkert fram emot våren.

Senaste veckorna har vi nåtts av rapporter om att människor dör i kylan över hela Europa. Att det i Afghanistan senaste månaden har dödats 986 personer i olika attacker. Vi har läst om hur en ung människa som deporterats från Sverige strax efteråt hittades död i Kabul, Afghanistans huvudstad, vilket Migrationsverket anser inte sannolikt kan hända för den som inte får uppehållstillstånd.

I massmedia skrivs det om Sveriges missvisande åldersbedömningar och hur barn och ungdomar tvingas flytta från hem och skola till stora asylanläggningar långt från deras trygga nätverk. Vi uppdateras om statistik som uppger att 15 ensamkommande tog livet av sig i Sverige 2017, tre stycken suicidförsök utförs varje dag, 365 dagar om året, siffror som är ohyggliga att ta till sig.  

Idag tycks det inte spela någon som helst roll vilken bevisning som framförs av de ensamkommande i asylutredningarna hos Migrationsverket, asylutredningarna är katastrofala och undermåliga, åldersbedömningarna totalt godtyckliga och den ohumana hanteringen gällande omhändertagandet av dessa barn och ungdomar sker i och av väldigt många av samhällets ansvarsområden.

För oss som är aktiva i föreningen Stöttepelaren är det här nyheter vi lever med hela tiden. Vi möter de unga som hamnat utanför det trygga systemet som gäller för oss själva. För den som har tak över huvudet, en varm säng att sova i och mat i magen kan det verka ofattbart att någon sover ute i natt. Men dessa unga människor gör det. Och de gör det i rädsla. Och de behöver din hjälp nu!

Bli en Stöttepelare du med! Medlemsavgiften är minst 200 kr per kalenderår. Alla bidrag är välkomna och mottages med stor tacksamhet!